Monday, November 15, 2010

KADAR TUKARAN WANG ASING

Foreign Currency Units
[=1 Malaysian ringgit]
Trading date: 15 Nov 2010 (Monday)
Buying Selling
1 Australian Dollar AUD 3.0846 [0.3238] 3.0882 [0.3242]

1 Brunei Dollar BND 2.4149 [0.4135] 2.4182 [0.4141]

1 Canadian Dollar CAD 3.0983 [0.3224] 3.1018 [0.3228]

100 Cambodian Riel KHR 0.0755 [1,309.24] 0.0764 [1,324.83]

1 Chinese Renminbi CNY 0.4723 [2.1153] 0.4727 [2.1175]

1 EURO EUR 4.2767 [0.2335] 4.2820 [0.2338]

100 Hong Kong Dollar HKD 40.4618 [2.4688] 40.5057 [2.4715]

100 Indonesian Rupiah IDR 0.0350 [2,855] 0.0350 [2,859]

100 Japanese Yen JPY 3.7809 [26.4076] 3.7868 [26.4488]

100 Korean Won KRW 0.2771 [360.3822] 0.2775 [360.8861]

100 Phillippine Peso PHP 7.1360 [13.9713] 7.1575 [14.0134]

100 Saudi Arabian Riyal SAR 83.6422 [1.1943] 83.7333 [1.1956]

1 Singapore Dollar SGD 2.4003 [0.4161] 2.4032 [0.4166]

1 Swiss Franc CHF 3.1890 [0.3132] 3.1933 [0.3136]

100 Taiwanese New Dollar TWD 10.3276 [9.6672] 10.3443 [9.6828]

100 Thai Baht THB 10.4671 [9.5318] 10.4911 [9.5537]

1 U.K. Pound GBP 5.0386 [0.1983] 5.0441 [0.1985]

1 U.S. Dollar USD 3.1370 [0.3185] 3.1400 [0.3188]

100 Vietnamese Dong VND 0.0161 [6,204] 0.0161 [6,216]

1 IMF Special Drawing Right SDR -- --

1 New Zealand Dollar NZD 2.4161 [0.4132] 2.4203 [0.4139]

100 Myanmar Kyat MMK 48.5604 [0.0204] 48.9860 [0.0206]

100 Indian Rupee INR 6.9410 [0.1439] 6.9492 [0.1441]

100 United Arab Emirates Dirham UAE AED 85.4117 [0.0117] 85.5003 [0.0117]

100 Pakistan Rupee PKR 3.6681 [0.2720] 3.6760 [0.2726]

100 Nepalese Rupee NPR 4.3049 [0.2289] 4.3690 [0.2323]

1 Egyptian Pound EGP 0.5452 [1.8306] 0.5463 [1.8342]

Sunday, November 7, 2010

SISPA

LAMBAT, SUSAH, MENYUSAHKAN, DAH ISI TAPI TAK BOLEH HANTAR, DAH ISI TAPI HILANG, KENA MASUKKAN MARKAH BANYAK KALI BARU ADA, PUKUL 3 PAGI PUN TAK BOLEH NAK MASUKKAN LAGI, DIORANG GUNAKAN SERVER YANG TAK PADAN DENGAN ORANG, TIME SEMAYANG JUMAAT BARU BOLEH MASUKKAN MARKAH SIKIT2 DAN BAYAK LAGI YANG DIPERKATAKAN DALAM SEMINGGU DUA INI TENTANG sispa, NAMUN ISI MESTI ISI, TUGAS TETAP TUGAS..... SUKAK X SUKAK BUAT JE LAHHH

Monday, October 18, 2010

SKEMA JAWAPAN SEJARAH PMR 2010





1A 2B 3C 4A 5A 6D 7A 8C 9B 10B 11D 12D 13B 14C 15B 16C 17D 18D 19B 20B 21C 22D 23B 24A 25A 26D 27C 28C 29D 30B 31C 32D 33A 34B 35A 36C 37A 38B 39A 40D 41C 42B 43D 44C 45A 46D 47B 48A 49B 50C 51A 52D 53C 54A 55D 56C 57B 58D 59A 60B




TEMUDUGA GSTT (KPLI-SR)KDC PENDIDIKAN KHAS

BORANG KEPERLUAN TEMUDUGA KPLI-SR MODE KDC (PENDIDIKAN KHAS)







Sunday, October 3, 2010

PMR 2010

SELAMAT BERJUANG KU UCAPKAN BUAT SEMUA CALON PMR 2010, TERUTAMA KEPADA CALON PMR SMK. METHODIST, SG. SIPUT (U)

..........SELAMAT BERBURU.............

Tuesday, September 28, 2010

ANCAMAN PENCEROBOHAN

Sukacita saya merujuk kepada perkara di atas.

2. Merujuk kepada sumber MAMPU, pada masa ini wujud konflik di antara Malaysia dan Negara jiran. Rentetan daripada ini, pihak MAMPU telah mengesan 20 kes pencerobohan dan dijangkakan pencerobohan ini akan terus meningkat.

3. Hasil pemantauan dari pihak MAMPU kelemahan-kelemahan berikut sering ditermui di Agensi Sektor Awam yang membolehkan pencerobohan berlaku dengan mudah:

(a) Penggunaan kata-laluan yang lemah;
(b) Penggunaan kata-laluan asal (default);
(c) Sistem operasi yang tidak dinaiktaraf atau sistem operasi yang sudah tidak diseokong oleh pembekal seperti Microsoft Windows 2000 Server;
(d) Aplikasi laman web seperti Joomla dan komponen-komponennya yang tidak dinaiktaraf;
(e) Tiada kawalan capaian ke atas perisian yang digunakan seperti CMS Joomla, phpMyAdmin, XAMPP dan Jboss;
(f) Tidak melaksanakan konfigurasi mengikut amalam terbaik.


4. Sebagai langkah melaksanakan pengukuhan tuan/puan boleh merujuk kepada hebahan tersebut
"PengukuhaN Keselamatan ICT".

5. Kerjasama tuan/puan berikan di dalam hal ini adalah sangat dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

Sektor Teknologi Maklumat dan Komunikasi
Jabatan Pelajaran Perak

(Sumber: http://pelajaranperak.gov.my)

Tuesday, August 10, 2010

TAZKIRAH RAMADHAN (1)

Keadaan Lapar Rasulullah SAW


Muslim dan Tarmidzi telah meriwayatkan dari An-Nu'man bin Basyir ra. dia berkata: Bukankah kamu sekarang mewah dari makan dan minum, apa saja yang kamu mau kamu mendapatkannya? Aku pernah melihat Nabi kamu Muhammad SAW hanya mendapat korma yang buruk saja untuk mengisi perutnya!


Dalam riwayat Muslim pula dari An-Nu'man bin Basyir ra. katanya, bahwa pada suatu ketika Umar ra. menyebut apa yang dinikmati manusia sekarang dari dunia! Maka dia berkata, aku pernah melihat Rasulullah SAW seharian menanggung lapar, karena tidak ada makanan, kemudian tidak ada yang didapatinya pula selain dari korma yang buruk saja untuk mengisi perutnya.


Suatu riwayat yang diberitakan oleh Abu Nu'aim, Khatib, Ibnu Asakir dan Ibnun-Najjar dari Abu Hurairah ra. dia berkata: Aku pernah datang kepada Rasulullah SAW ketika dia sedang bersembahyang duduk, maka aku pun bertanya kepadanya: Ya Rasulullah! Mengapa aku melihatmu bersembahyang duduk, apakah engkau sakit? jawab beliau: Aku lapar, wahai Abu Hurairah! Mendengar jawaban beliau itu, aku terus menangis sedih melihatkan keadaan beliau itu. Beliau merasa kasihan melihat aku menangis, lalu berkata: Wahai Abu Hurairah! jangan menangis, karena beratnya penghisaban nanti di hari kiamat tidak akan menimpa orang yang hidupnya lapar di dunia jika dia menjaga dirinya di kehidupan dunia. (Kanzul Ummal 4:41)


Ahmad meriwayatkan dari Aisyah ra. dia berkata: Sekali peristiwa keluarga Abu Bakar ra. (yakni ayahnya) mengirim (sop) kaki kambing kepada kami malam hari, lalu aku tidak makan, tetapi Nabi SAW memakannya - ataupun katanya, beliau yang tidak makan, tetapi Aisyah makan, lalu Aisyah ra. berkata kepada orang yang berbicara dengannya: Ini karena tidak punya lampu. Dalam riwayat Thabarani dengan tambahan ini: Lalu orang bertanya: Hai Ummul Mukminin! Apakah ketika itu ada lampu? Jawab Aisyah: Jika kami ada minyak ketika itu, tentu kami utamakan untuk dimakan.
(At-Targhib Wat-Tarhib 5:155; Kanzul Ummal 5:155)


Abu Ya'la memberitakan pula dari Abu Hurairah ra. katanya: Ada kalanya sampai berbulan-bulan berlalu, namun di rumah-rumah Rasulullah SAW tidak ada satu hari pun yang berlampu, dan dapurnya pun tidak berasap. Jika ada minyak dipakainya untuk dijadikan makanan. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:154; Majma'uz Zawatid 10:325)

Bukhari dan Muslim meriwayatkan pula dari Urwah dari Aisyah ra. dia berkata: Demi Allah, hai anak saudaraku (Urwah anak Asma, saudara perempuan Aisyah), kami senantiasa memandang kepada anak bulan, bulan demi bulan, padahal di rumah-rumah Rasulullah SAW tidak pernah berasap. Berkata Urwah: Wahai bibiku, jadi apalah makanan kamu? Jawab Aisyah: Korma dan air sajalah, melainkan jika ada tetangga-tetangga Rasulullah SAW dari kaum Anshar yang membawakan buat kami makanan. Dan memanglah kadang-kadang mereka membawakan kami susu, maka kami minum susu itu sebagai makanan. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:155)


Ibnu Jarir meriwayatkan dari Aisyah ra. katanya: sering kali kita duduk sampai empat puluh hari, sedang di rumah kami tidak pernah punya lampu atau dapur kami berasap. Maka orang yang mendengar bertanya: Jadi apa makanan kamu untuk hidup? Jawab Aisyah: Korma dan air saja, itu pun jika dapat. (Kanzul Ummal 4:38)


Tarmidzi memberitakan dari Masruq, katanya: Aku pernah datang menziarahi Aisyah ra. lalu dia minta dibawakan untukku makanan, kemudian dia mengeluh: Aku mengenangkan masa lamaku dahulu. Aku tidak pernah kenyang dan bila aku ingin menangis, aku menangis sepuas-puasnya! Tanya Masruq: Mengapa begitu, wahai Ummul Mukminin?! Aisyah menjawab: Aku teringat keadaan di mana Rasulullah SAW telah meninggalkan dunia ini! Demi Allah, tidak pernah beliau kenyang dari roti, atau daging dua kali sehari. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:148)


Dalam riwayat Ibnu Jarir lagi tersebut: Tidak pernah Rasulullah SAW kenyang dari roti gandum tiga hari berturut-turut sejak beliau datang di Madinah sehingga beliau meninggal dunia. Di lain lain versi: Tidak pernah kenyang keluarga Rasulullah SAW dari roti syair dua hari berturut-turut sehingga beliau wafat. Dalam versi lain lagi: Rasulullah SAW telah meninggal dunia, dan beliau tidak pernah kenyang dari korma dan air.
(Kanzul Ummal 4:38)


Dalam riwayat lain yang dikeluarkan oleh Baihaqi telah berkata Aisyah ra.: Rasulullah SAW tidak pernah kenyang tiga hari berturut-turut, dan sebenarnya jika kita mau kita bisa kenyang, akan tetapi beliau selalu mengutamakan orang lain yang lapar dari dirinya sendiri. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:149)


Ibnu Abid-Dunia memberitakan dari Al-Hasan ra. secara mursal, katanya: Rasulullah SAW selalu membantu orang dengan tangannya sendiri, beliau menampal bajunya pun dengan tangannya sendiri, dan tidak pernah makan siang dan malam secara teratur selama tiga hari berturut-turut, sehingga beliau kembali ke rahmatullah. Bukhari meriwayatkan dari Anas ra. katanya: Tidak pernah Rasulullah SAW makan di atas piring, tidak pernah memakan roti yang halus hingga beliau meninggal dunia. Dalam riwayat lain: Tidak pernah melihat daging yang sedang dipanggang (maksudnya tidak pernah puas makan daging panggang). (At-Targhib Wat-Tarhib 5:153)


Tarmidzi memberitakan dari Ibnu Abbas ra. katanya: Rasulullah SAW sering tidur malam demi malam sedang keluarganya berbalik-balik di atas tempat tidur karena kelaparan, karena tidak makan malam. Dan makanan mereka biasanya dari roti syair yang kasar. Bukhari pula meriwayatkan dari Abu Hurairah ra. katanya: Pernah Rasulullah SAW mendatangi suatu kaum yang sedang makan daging bakar, mereka mengajak beliau makan sama, tetapi beliau menolak dan tidak makan. Dan Abu Hurairah ra. berkata: Rasulullah SAW meninggal dunia, dan beliau belum pernah kenyang dari roti syair yang kasar keras itu. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:148 dan 151)


Pernah Fathimah binti Rasulullah SAW datang kepada Nabi SAW membawa sepotong roti syair yang kasar untuk dimakannya. Maka ujar beliau kepada Fathimah ra: Inilah makanan pertama yang dimakan ayahmu sejak tiga hari yang lalu! Dalam periwayatan Thabarani ada tambahan ini, yaitu: Maka Rasulullah SAW pun bertanya kepada Fathimah: Apa itu yang engkau bawa, wahai Fathimah?! Fathimah menjawab: Aku membakar roti tadi, dan rasanya tidak termakan roti itu, sehingga aku bawakan untukmu satu potong darinya agar engkau memakannya dulu! (Majma'uz Zawa'id 10:312)


Ibnu Majah dan Baihaqi meriwayatkan pula dari Abu Hurairah ra. katanya: Sekali peristiwa ada orang yang membawa makanan panas kepada Rasulullah SAW maka beliau pun memakannya. Selesai makan, beliau mengucapkan: Alhamdulillah! Inilah makanan panas yang pertama memasuki perutku sejak beberapa hari yang lalu. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:149)


Bukhari meriwayatkan dari Sahel bin Sa'ad ra. dia berkata: Tidak pernah Rasulullah SAW melihat roti yang halus dari sejak beliau dibangkitkan menjadi Utusan Allah hingga beliau meninggal dunia. Ada orang bertanya: Apakah tidak ada pada zaman Nabi SAW ayak yang dapat mengayak tepung? Jawabnya: Rasulullah SAW tidak pernah melihat ayak tepung dari sejak beliau diutus menjadi Rasul sehingga beliau wafat. Tanya orang itu lagi: Jadi, bagaimana kamu memakan roti syair yang tidak diayak terlebih dahulu? Jawabnya: Mula-mula kami menumbuk gandum itu, kemudian kami meniupnya sehingga keluar kulit-kulitnya, dan yang mana tinggal itulah yang kami campurkan dengan air, lalu kami mengulinya. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:153)


Tarmidzi memberitakan daiipada Abu Talhah ra. katanya: Sekali peristiwa kami datang mengadukan kelaparan kepada Rasulullah SAW lalu kami mengangkat kain kami, di mana padanya terikat batu demi batu pada perut kami. Maka Rasulullah SAW pun mengangkat kainnya, lalu kami lihat pada perutnya terikat dua batu demi dua batu. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:156)


Ibnu Abid Dunia memberitakan dari Ibnu Bujair ra. dan dia ini dari para sahabat Nabi SAW Ibnu Bujair berkata: Pernah Nabi SAW merasa terlalu lapar pada suatu hari, lalu beliau mengambil batu dan diikatkannya pada perutnya. Kemudian beliau bersabda: Betapa banyak orang yang memilih makanan yang halus-halus di dunia ini kelak dia akan menjadi lapar dan telanjang di hari kiamat! Dan betapa banyak lagi orang yang memuliakan dirinya di sini, kelak dia akan dihinakan di akhirat. Dan betapa banyak orang yang menghinakan dirinya di sini, kelak dia akan dimuliakan di akhirat.'


Bukhari dan Ibnu Abid Dunia meriwayatkan dari Aisyah ra. dia berkata: Bala yang pertama-tama sekali berlaku kepada ummat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut! Sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, gemuk badannya, lalu akan lemahlah hatinya dan akan merajalelalah syahwatnya!
(At-Targhib Wat-Tarhib 3:420).

Sunday, August 8, 2010

Ihya Ramadan: Ramadan bulan menilai keimanan

RAMADAN adalah bulan yang ditunggu-tunggu oleh orang soleh. Bulan yang disebut oleh Rasulullah sebagai ‘bulan umatku’, satu-satunya umat yang dikurniakan dengan bulan mulia dalam sejarah kewujudan manusia.


Kaum nabi terdahulu tidak pernah dikurnia Allah dengan mana-mana bulan mulia. Bukan saja Ramadan itu, mengandungi seribu rahmat, malah menunggu-nunggu datangnya pun adalah rahmat Ilahi. Ini seperti sabda Rasulullah, maksudnya: “Sesiapa yang bergembira dengan datangnya Ramadan, Allah akan mengharamkan jasadnya daripada api neraka.” (Hadis riwayat Ibn Majah).

Sebagai mana pintu syurga dibuka pada Ramadan, pintu keberkatan, kebaikan, pintu kasih-sayang, kemaafan, hidayah dan petunjuk juga terbuka.

Pintu neraka tertutup rapat, sebagaimana jalan ke neraka juga tersekat. Jalan ke syurga terbentang luas, hingga Rasulullah sendiri menjelaskan dalam sabdanya: “Tidur orang yang berpuasa pada bulan puasa adalah ibadat, diamnya adalah tasbih, manakala ibadatnya dilipatgandakan pahalanya oleh Allah.”

Ramadan adalah bulan kerehatan dan kelapangan daripada segala hiruk pikuk dan kesibukan dunia. Bulan kita berhenti sebentar daripada keserabutan kejar-mengejar di pentas dunia, untuk melihat ke dalam diri sendiri terhadap cebis iman yang masih tinggal serta dosa pahala yang pernah diperbuat selama setahun.

Justeru, kita dianjurkan agar meningkatkan keimanan.

Keempat-empat komponen kewujudan manusia hendaklah diperkukuhkan dengan neraca iman. Tubuh badan bertambah taat, roh makin bercahaya, akal penuh bijaksana dan nafsu bak air tasik tenang tidak berkocak.

Berhenti sebentar berfikir dengan rasional status perhubungan kita dengan Allah selama ini, ketaatan kepada Rasulullah serta apa yang dibuat untuk agama, bangsa, negara, ibu bapa, keluarga, jiran tetangga dan diri sendiri?

Rasulullah bersabda: “Sesiapa saja yang berpuasa pada Ramadan dengan penuh iman dan menghisab diri sendiri akan diampunkan dosanya yang lalu.” (Hadis riwayat Imam Muslim).

Bagi mereka yang mencari kebaikan Ramadan, pelbagai peluang diberikan. Malah, bagi mereka yang belum mampu mengerjakan haji, sama ada kerana masalah kewangan, kekurangan ilmu atau belum dapat kuota mengerjakannya, dia boleh saja sekurang-kurang mengerjakan umrah pada Ramadan.

Seperti kisah yang diceritakan Ibnu Abbas bahawa Rasulullah pernah bertanya kepada seorang wanita dari kaum Ansar, baginda bersabda: “Apakah yang menghalang kamu daripada mengerjakan ibadat haji bersamaku?

“Wanita itu menjawab: Sebenarnya tidak ada halangan bagi kami, cuma kami hanya mempunyai dua unta. Suami dan anakku sudah pergi mengerjakan haji dengan seekor unta. Tinggallah kepada kami seekor unta untuk mengangkat air.

“Rasulullah bersabda: Apabila tiba Ramadan pergilah mengerjakan umrah kerana mengerjakan umrah pada bulan itu pahalanya sama dengan pahala mengerjakan haji.” (Hadis riwayat Imam Muslim).

Begitu juga pada malam Ramadan, peluang terbuka luas untuk menghidupkan malamnya dengan mendirikan solat Tarawih, Saidina Abu Hurairah ada menjelaskan bahawa Rasulullah bersabda: “Sesiapa yang mendirikan sembahyang malam pada Ramadan kerana keimanan (kepada Allah) dan mengharapkan keredaan Allah semata-mata, maka diampunkan segala dosanya yang lalu.” (Hadis riwayat Imam Muslim).

Namun ada juga orang yang terlampau-lampau dalam mengaut pahala Ramadan hingga mengganggu orang lain. Golongan itu memerangkap atau memaksa orang lain turut dalam apa yang hendak diperbuatnya, tanpa memikir bahawa setiap orang ada hak masing-masing yang haram diganggu.

Contohnya, ada jawatankuasa surau atau masjid yang menghentikan solat pada pertengahannya dengan memberi laluan kepada tazkirah, kononnya supaya orang mendapat ilmu. Tetapi, sebenarnya adalah paksaan yang mengandungi agenda tidak baik yang tersirat dalamnya. Buatlah tazkirah selepas selesai solat atau pada waktu lain. Mengapa perlu pada pertengahan Tarawih?

Jika ia baik, tentu cara yang sama dilakukan oleh Rasulullah, setidak-tidaknya pada zaman sahabat atau oleh ulama muktabar.

Ramadan walaupun bulan kerehatan, ia bukanlah bulan untuk bermalas-malasan, menjadikan orang Islam tidak produktif atau menjadikan alasan berpuasa untuk tidak membereskan sebarang pekerjaan.

Sepatutnya pada Ramadan, umat Islam bertambah cergas, kuat kerja, aktif dan lebih kuat semangat. Ini kerana setiap tanggungjawab yang dibereskan pasti mendapat ganjaran berlipat ganda.

Ramadan juga adalah bulan kemurahan, murah hati dengan mengeluarkan zakat dan sedekah. Namun, Ramadan bukan bulan pembaziran dan menambah daya nafsu serakah. Bulan ini kita berkongsi kebaikan, pahala dan keberkatannya. Jangan sampai dikatakan orang ‘awak sajakah yang hendak buat pahala’? Ini pernah berlaku seorang yang mengaji al-Quran dengan pembesar suara masjid dihidupkan, sampai dinihari masih belum berhenti. Jiran tidak boleh tidur, sedangkan esok semua orang hendak bekerja, yang tidur siang dia seorang. – dandarawishams@yahoo.com.

Hadis: Lima perkara dijanjikan Allah

RASULULLAH bersabda, maksudnya: “Umatku diberi oleh Allah pada Ramadan lima perkara yang tidak pernah diberi kepada umat sebelumnya

· Iaitu bau mulut orang yang berpuasa adalah lebih baik atau lebih harum daripada bau kasturi.

· Malaikat sentiasa memohon keampunan bagi mereka yang berpuasa hingga berbuka.

· Penjahat syaitan dibelenggu sehingga mereka tidak berkuasa sebagaimana pada hari selainnya.

· Allah menghiasi syurga setiap hari dan berfirman: “Hampir hambaKu” yang soleh bebas daripada keberatan dan gangguan.”

· Allah mengampunkan bagi mereka pada akhir malam Ramadan kemudian sahabat bertanya: “Ya Rasulullah! Apakah itu adalah Lailatul Qadar? Jawab baginda, bukan! Tetapi seseorang buruh itu diberi upahnya apabila selepas pekerjaannya.”

Friday, August 6, 2010

PENGUMPULAN SOALAN PERCUBAAN PMR 2010

ASSALAMUALAIKUM...

Mohon bantuan rakan2 seperjuangan sekiranya sudi kita bersama membuat perkongsian pintar..
Jika ada kelapangan dan kesudian, apalah kiranya jika tuan puan serta adik2 pelajar dapat hantarkan soalan2 peperiksaan percubaan PMR 2010 dari negeri Tuan puan untuk kita berkongsi bersama.

SOALAN PMR 2010 (SEJARAH)
SEMUA NEGERI SELAIN PERAK.

Hantarkan ke alamat email saya : abgtimun@yahoo.com

Segala kerjasama tuan puan saya dahului dengan ucapan terima kasih..

Friday, July 30, 2010

JAHATNYA ISRAEL

Assalamu'alaikum sahabat-sahabat seperjuangan.

Berikut saya paparkan beberapa tarikh penting dalam sejarah Palestin. Saya gunakan warna yang berbeza; Hijau untuk kemenangan atau kebangkitan Islam, kuning dan Merahuntuk kejahatan dan tekanan yang dipaksa ke atas umat Islam.


Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: "Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani" yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong. AL-MAIDAH=82

1. 571M - Lahirnya Nabi saw.

2. 621M - Berlaku mi’raj al-Aqsa.

3. 636M - Sayyiduna Umar membebaskan Bait al-Maqdis & i,mengsytiharkannya sebagai tanah wakaf umat Islam.

4. Julai 1099M - Tentera Salib menakluk Bait al-Maqdis. 70ribu muslim dibunuh.

5. Okt 1187M - Pembebasan al-Quds oleh Salahuddin al-Ayyubi.

6. Nov 1892M - Kerajaan Uthmaniyah melarang penjualan tanah Palestin kepada pendatang Yahudi.

7. Nov 1917M - Kerajaan Britain meng- isytiharkan Deklarasi Balfour yang menjamin pembentukan negara bangsa Yahudi di Palestin. Bermulalah kemasukan dan penempatan pendatang Haram Yahudi di bumi Palestin.

8. 1947M - Resolusi 181 (UNSCOP 1947):
55% dari negara Palestin diserahkan pada pendatang Yahudi.
Mei 1948 - Pengisytiharan pembentukan negara Israel.

9. Dis 1949M - Pengisytiharan al-Quds sebagai ibu negara Israel.

10. Jan 1956M - Majlis Fatwa al-Azhar mengharamkan sebarang kerjasama dengan Israel.

11. Jun 1967M - Tentera Yahudi Israel meruntuhkan dinding barat Bait al-Maqdis seluruhnya dan meng- halau 650 org Palestin.

12. Ogos 1969 - Masjid al-Aqsa dibakar.

13. Mei 1980M - Pengeboman Masjid al- Aqsa menggunakan TNT.

14. Jan 1981M - Pelampau Yahudi diiringi tentera Israel menceroboh Bait al- Maqdis dan menghalang ahli jemaah daripada menunaikan solat; dan menaikkan bendera Israel.

15. Dis 1987M - Intifadah pertama bermula. Lahirnya parti Islam HAMAS.

16. Julai 1988 - Penerusan penggalian bawah tanah Masjid al- Aqsa yang mengancam strukturnya.

17. Dis 1993 - Perjanjian Oslo(PLO khianati umat Islam Palestin) .

18. Okt 1999M - Ehud Barak mengarahkan musolla Marwan dijadikan tempat ibadah khusus Yahudi.

19. Sept 2000 - Bermulanya Intifadah ke 2.

20. Jun 2003 - Mahkamah Tinggi Israel mengisytiharkan keizinan untuk orang Yahudi bersembahyang di Masjid al-Aqsa.

21. 25 Jan 2006 >HAMAS membuat kejutan dalam PR dengan menguasai 60% kerusi.

23. 28 Dis 2008 >Israel menyerang Gaza (1 Muharram 1430H) Palestine.

Bermulanya Intifadah ke 3.

Semoga menjadi sempadan dan tauladan kepada kita umat Islam di Malaysia. Sesungguhnya semangat bangsa(Arab or Melayu) sahaja tidak membawa kita ke mana-mana tanpa Islam sejati. Lihat! Tidakkah orang Arab Palestin(Fattah/PLO) yang bersetuju dengan perjanjian Oslo 1993, perjanjian yang mengiktiraf wujudnya Negara Israel dan pemilikan 77% tanah umat Islam kepada Israel.

Dipetik dari : SEJARAH PALESTIN.. Jahatnya israel..

yusofembung.blogspot.com

Monday, July 5, 2010

PERGINYA SEORANG SAHABAT..

Takziah untuk keluarga cikgu Ibrahim yang baru kehilangan insan tersayang.. Perginya seorang sahabat seperti cikgu Ibrahim amat dirasai. beliau merupakan sahabat setia yg sukar dicari ganti. Setakat ini tidak tahu ayat terbaik untuk ditulis kerana kesedihan masih terasa. Apa pun, ketiadaannya dirindu oleh keluarga, rakan dan taulan.

Semoga Allah menempatkan roh beliau bersama para nabi, sahabat, syuhada dan orang2 beriman yang lain.... Amin

Sunday, June 20, 2010

SEPANJANG CUTI PERTENGAHAN TAHUN 2010

1. Majlis berkhatan ( puchong, selangor)



2. Menghadap Allahyarham Ali bin Ismail 91 tahun (Datuk)



3. Makan kenduri dan jalan2 ke Perlis dan Padang Besar



Selain daripada ini, banyak meluangkan masa dui kampung dan mengadap kertas soalan peperiksaan Pertengahan Tahun.

Monday, May 31, 2010

Serangan Konvoi bantuan Kemanusia Ke Gaza

Rakyat malaysia mahu tindakan lebih keras dan tegas dikenakan kepada rejim zionis Israel ekoran tindakan mereka menyerang kapal Konvoi Bantuan Antarabangsa ke Gaza pagi semalam.

Masyarakat dunia perlu memikirkan strategi baru yang lebih serius untuk terus memberikan tekanan kepada rejim tersebut yang nyata sudah tidak lagi menghormati meja rundingan.

Masyarakat dunia sememangnya memerlukan satu strategi dan tindakan baru yang lebih serius, tegas, dan keras untuk memberikan tekanan kepada regim Zionis yang sudah terbukti tidak menghormati meja perundingan.

Malaysia perlu mendahului tindakan tersebut dengan mengambil tindakan proaktif dan segera bagi membawa isu ini ke Persidangan Negara-negara Islam (OIC) dan PBB.

Serangan ke atas konvoi tersebut katanya, memperlihatkan wajah sebenar kejahatan rejim zionis Israel yang tidak pernah menghiraukan kutukan masyarakat antarabangsa termasuk kecaman keras oleh Kesatuan Eropah (EU) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Puluhan resolusi yang dicapai di peringkat antarabangsa juga jelasnya nyata gagal menghalang regim Zionis Israel dari terus bertindak kejam dengan berleluasa.

Sehubungan itu rakyat malaysia mengutuk keras tindakan tersebut dan mahu Israel segara diberi pengajaran oleh masyarakat dunia.

Wednesday, May 19, 2010

ERTI PERSAHABATAN

Pada zaman Rasulullah, ada dua orang sahabat baik yang bekerja sebagai pengembala kambing. Pada suatu hari, sahabatnya yang pertama bertanya kepada sahabatnya yang kedua "Apakah benar engkau sahabatku yang sebenar benar sahabat?

Maka sahabatnya yang kedua menjawab, "Bukan kah kita telah bersama semenjak masih kecil dan membesar bersama-sama? Aku tidak pernah mengkhianati dirimu. Apa lagi yang mampu aku
jadikan bukti bahawa aku benar-benar sahabat mu?"

Sahabat yang pertama tadi membentak "Sesungguhnya kamu lah manusia paling pendusta"

Sahabatnya kedua tadi kehairanan dan bertanya apakah kesalahannya sehingga sahabatnya itu melayannya seperti itu. Sahabat pertama tadi menjawab "Pulanglah kau kerumah, cari lah jawapannya, dan esok datanglah kau berjumpa aku."

Sehari harian, sahabat kedua tadi mencari punca dia dimarahi oleh sahabatnya. Sedangkan sahabatnya itu tidak pernah berkelakuan seperti itu sebelum ini. Keesokan harinya, pergilah dia bertemu dengan sahabatnya itu. "Wahai sahabat. Puas sudah aku mencari jawapan untuk soalan mu tapi tidak juga kutemui." katanya sambil menangis. "Katakanlah wahai sahabat, apa kesalahanku??"

Sahabat yang pertama merenung wajah sahabat kedua. "Pernahkah kau mengingatkan aku supaya mengucapkan dua kalimah syahadah, atau berselawat keatas junjungan ketika kita berehat dari lelah bekerja dan bersembang kosong??". Sahabatnya menggeleng.

"Pernahkah kau mengingatkan aku supaya segera solat dan kebaikan segera bersolat setiap kali azan dikumandangkan??" Sahabatnya menggelengkan kepala

"Pernahkah kau menasihatkan aku supaya berpuasa setiap hari pada bulan ramadhan?Sahabatnya menggeleng lagi.

"Pernah juga kah kau mengingatkan aku mengenai tanggungjawab ku supaya berzakat??"Sahabatnya menggeleng lagi seraya menangis. Namun sahabat pertama tadi mneruskan soalannya.

"Dan soalan ku yang terakhir. Pernahkah kau mengajak aku menunaikan haji setiap kali kita dikurniakan lebihan rezeki??" Sahabat kedua mendiamkan diri sambil menengis teresak esak.

"Tidak pernah bukan?? Maka tidak layaklah engkau bergelar sahabat padaku. Engkau tidak pernah membantu aku melarikan diri dari neraka
jahanam. Pergilah kau. Mulai hari ini kita bukan lagi sahabat.

Moral:
Pernahkah kita melihat kedalam diri kita?? Layakkah kita untuk bergelar seorang sahabat?? Dan pandanglah teman yang sering kehulu kehilir bersama kita. Layakkah dia menjadi sahabat kita?? Renungkan sendiri dengan mata hati bukan dengan membuta tuli. Perbaikilah diri. Mungkin suatu hari kita layak untuk bergelar sahabat sejati dan hakiki. Berhati-hati memilih sahabat agar tidak Terpilih sahabat yang menjerumuskan kita kedalam neraka jahanam!
!

Monday, May 10, 2010

SURAT UNTUK IBU...

Warkah ini ditulis oleh cikgu Azam Felda beberapa hari menjelang kembalinya beliau kerahmatullah.. bagi kita yang masih bernafas ini, molek lah sekiranya kita ambil sedikit ikhtibar dari tulisan sahabat kita yang baru kembali menemui yang maha pencipta...

Hari ni rasa teringat kat emak. So, inilah surat untuk mak....

Mak.....
Rasanya terlalu bosan duduk membilang hari.....
Dah hampir 3 tahun mak pergi,
Baru semalam terasa pelukan mak
walaupun bukanlah kali pertama
tapi itulah yang terakhir
kehangatan pelukan mak masih terasa
meskipun ia sudah lama berlalu....
Mak tau tak.....
itu lah pelukan mak yang sentiasa di hati......
berbanding ratusan atau ribuan pelukan sedari kecil
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....
mak macam dah sedia......
Seminggu sebelum tu.....
mak sibuk buat persiapan Syam
nak bertunang
ini anak mak yang akhir
macam-macam mak buat
tapi mak kata banyak yang mak dah lupa
mak minta Mas upah orang
mak kata apa-apa pun buat le elok-elok
Tengahari tu mak telefon Mas
tanya bila nak sampai
Mak tak sabar nak tengok barang barang yang kami sediakan
Maaf le, petang tu Zam lambat tiba
Zam basuh kereta dan tukar tayar kereta

bukan apa mak, nanti tak le malu bila bawak mak, ayah dan Syam
bakal menantu dan kelurga diapun mesti tertunggu2 kita kan mak

Dalam perjalanan balik, ayah telefon suruh cepat sikit
katanya mak tak sihat
Zam heran, sebab masa telefon Mas tadi mak kata mak sihat je
Masa tu Zam baru sampai kat Salak, Zam terus bawak laju2
Angah cucu mak cakap jangan bawak laju2
Pah tak suka ayah bawak laju2
cucu2 mak memang pandai bercakap mak
mungkin teori makan cenonggeng ayam mak tu betul agaknye
walaupun Zam selalu gelak je nila mak cakap macam tu
Bila kami sampai mak nampak tak larat sangat
tapi mak minta Mas susun barang2 Syam tu atas katil mak
Mak macam dah tak nak tidur kat katil tu lagi malam nanti
Mak senyum bila dah barang2 tu tersusun semuanya
Zam ingat lagi mak cakap mak dah tak larat
masa tu Solihin tiba-tiba bangun dan berjalan
kami tepuk tangan
tapi kami perasan mak macam dah tak larat sangat
masa tu le mak bangun pergi ke bilik air
mak macam nak muntah
tapi tak de apa2 pun yang keluar
lepas tu mak cakap
Zam, tolong le mak Zammm
mak tak larat sangat ni
dari Zam kecil mak
tak pernah mak merayu macam tu kat Zam
terus Zam peluk dan cium dahi mak
Zam minta mak sabar
tapi mak memang dah tak larat
Kalau boleh memang Zam nak buat apa saja untuk mak
Zam mesti tolong mak
Lepas maghrib kami hantar mak ke hospital
maafkan Zam mak
Zam tak dengar cakap mak lagi
masa tu memang Zam bawa kereta laju2
tak sanggup Zam dengar mak macam susah nak bernafas
masa tu mak mesti dengar Mas pun menangis sama
bukan apa mak
menantu mak tu sayangkan mak
diapun tak sanggup lihat mak kesakitan
masa sampai kat hosital doktor cakap mak kena tahan wad
rupa-rupanya mak kena serangan jantung
patutle mak nampak betul-betul tak selesa
masa tu mak buka barang-barang kemas mak minta Mas pakai
malam tu mak tidur kat hospital
adik ida pun sampai malam tu jugak
malam tu adik teman mak kat wad
Zam tahu mak ngadu kat adik
Mak kata Zam tak jaga mak kat wad
mak nak Zam jaga mak
tapi Zam terpaksa tidur kat luar wad
wad tu wad perempuan
maafkan Zam makkkk
Tapi Zam masuk juga bila adik ida telefon
mak kata mak nak Zam juga
Maafkan Zam mak sebab tinggalkan mak masa mak tertidur
tapi Zam memang tunggu mak kat luar
malam tu Zam mengaji sepanjang malam mak
kerusi panjang kat luar hospita jadi saksi
Masa tu Zam memang risau mak
rasanya tak sabar nak tunggu hari siang
Esoknya pihak hospital nak hantar mak kat Ipoh
mak kata tak payah le
Maafkan Zam mak
Zam buat tak dengar je cakap mak
mak kata tak payah le bawa mak ke Ipoh
sebab doktor kata sakit mak makin teruk
bila dah terpaksa
mak minta Zam temankan mak
tapi anak mak ni betul-betul jahil
adik Ida yang temankan
Zam cadang ikut ambulan dari belakang
sampai Ipoh nanti senang nak ke mana2
Zam tak tahupun itu permintaan mak yang terakhir
mungkin masa tu mak takut ya mak
ampunkan Zam ya mak
masatu mak, kat rumah kita orang buat majlis doa selamat
bukan ke mak juga yang minta hari tu

tapi majlis tu bertukar jadi majlis bacaan yassi
n
untuk makk yang nazak
mak pengsan masa ambulan nak bergerak
Doktor cuba nak selamatkan mak
Kami sama-sama angkat mak ke wad kecemasan
rupa-rupanya mak,
mak nak meninggal kat Sg Siput
Masa mak koma semua adik beradik mak ade sama
anak-anak mak pun semua ade
Betul le kata mak
mak nak tengok semua orang ade masa mak meninggal
tentu mak nampak zam ade di kepala mak masa tu
Yang ana pun ajar mak mengucap
semua orang ajar mak
Nyah ni, Syam, adik ida dan menantu-menantu mak semuanye ade
Ayah pun ajar mak
Ayah kata dia maafkan segala kesalahan mak pada dia
dia redha mak nak pergi
Tentu mak nampak Syam menangis dalam kereta
tentu mak nampak juga Zam terduduk tesak-esak bila Awie kawan Zam sampai kat hospital
Rasanya itu le saat yang paling pahit dalam hidup ini
Malam tu kami mengaji buat mak sampai ke pagi
malam tu tentu mak nampak semua cucu-cucu mak baca Al Quran disisi mak
Pagi tu tentu mak nampak Zam jumpa Makcik Timah
Zam minta nak kebumikan mak lepas zohor
Zam berat hati nak lepaskan mak pergi awal sangat
Tentu mak dengar Makcik Timah nasihatkan Zam
Jangan siksa mak
Sebagai anak soleh, Zam kena uruskan mak dengan segera
Zam tak degil lagi mak
Zam dah dengar nasihat
Makcik Timah kata mak macam orang tidur je
mandikan mak pun tak susah sangat
mak macam dah sedia je
ya la, hari tu pun mak dah pesan macam-macam
mak kata barang-barang kemas mak bagi pada adik ida dan Yang Ana
tentu mak masih ingat kami kata mana boleh
kami nak juga
kami main2 je mak
Hari ini barang-barang mak semua kami dah serah pada adik ida dan Yang Ana
tentu mak suka kan mak
Masa hantar mak ke kubur zam temankan mak ya mak
cukup le masa naik ambulan hari tu Zam tak temankan mak
Rasanya van jenazah yang bawa mak hari tu laju sangat
walaupun Zam tahu memang pak cik tu bawa perlahan
tentu mak nampak kami sembahyangkan mak
maafkan Zam mak
Zam tak mampu nak jadi imam doakan mak hari tu
rasanye terlau sebak nak cakap apepun masa tu
tentu mak nampak Zam dan Nyah sambut mak masa dalam kubur hari tu
Rasanya tak sanggup nak tutupkan liang mak dengan papan waktu tu
Rasanya hati Zam ni hancur masa tanah menutupi jenazah mak hari tu
Mak tentu nampak Zamlah orang terakhir di pusara mak waktu tu
Zam risau mak
waktu hidup mak tak suka bila gelap
mak kata mak macam nak lemas
masa tu sampai sekarang Zam sentiasa doakan moga Allah terangkan kubur mak
Zam ingat lagi mak tak suka tempat sempit2
Zam doakan mak dilapangkan kubur
jadikanlah kubur sebagai salah satu dari taman2 syurga
Hari ni, mak Zam dah tak de sapapun mak
Ayahpun dah pergi ikut mak
Dah setahun dah mak
harap-harap mak dah jumpa pun ayah kat sana
Ayah sedih sebenarnye sebab mak tinggalkan dia
Ingat lagi masa mak dan ayah bertengkar hari tu
tapi mak dengan ayah nampak Zam dan Mas gelak je
maafkan kami ye mak, maafkan kami ye ayah
kami geli hati sebab mak cakap lain, ayah cakap lain
rupa-rupanya masa tu mak dan ayah dah kurang dengar
bila kami cakap apa yang berlaku
kita semua gelak sama mak dan ayah
masa tu Zam tak perasanpun itu tanda-tanda awal
mak dan ayah nak tinggalkan kami
maafkan zam yaaa

Masa ayah pergi hari tu dia senyum je
mungkin dia suka sangat dapat ikut mak
Lagipun sebelum tu pun dia asyik sebut nama mak je
rindu le tu
tak pe le ya mak
Zam cerita je perkembangan terbaru kat sini
Zam dah ade sorang lagi anak
perempuan macam yang mak harapkan
nama dia Wan Alia Humairah
Adik Ida pun sama
ada sorang lagi anak
anak dia Maizatul Nasrah
Zam tak degil lagi mak
Zam janji Zam jaga semua anak2 mak
Hari tu adik Ida urut kat sini
dengan orang Chandan
Encik Tahan dah tak larat
Baru bulan lepas dia ikut mak dan ayah
Jangan2 mak dah jumpa pun
tak pe le mak
lepas ni Zam nak pergi kursus
nanti Zam tulis lagi surat buat mak
Bila zam rindu Zam tulis le ya
tapi tak boleh nak pos pun
zam simpan je le ya mak

(Al Fatihah buat bondaku Sabariah dan Ayahandaku Azuddin)

Sunday, May 9, 2010

SAHABAT YANG PERGI.........

WARKAH YANG DITULIS OLEH CIKGU AZAM FELDA LASAH SEHARI SEBELUM BELIAU DIJEMPUT KE RAHMATULLAH.. azamanakfelda.blogspot.com


ESOK BILA AYAH PERGI

Anak-anak ayah

Dengar betu-betul pesan ayah

Lepas ni tak boleh cakap dah

Apabila kelu mulut dan lidah


Sekiranya esok ayah pegi

Jangan le anak ayah tangisi

Tapi kalau sedih di sanubari

Itu tanda anak ayah tetap dihati


Nabi dulupun sedih juga

Bila anak lelaki dia pergi tiga-tiga

Tapi jangan nangis lama sangat

Banyak benda anak ayah kena buat


Sedih lama sangat ayah tak mahu

Sebab tempat ayah pegi tu semua dah tahu

Ayah nak jumpa Dia

Ayah menyahut seruan Nya


Mula-mula sekali

Pasal solat sudahlah pasti

Kena buat setiap hari

Jangan abaikan walau sekali


Anak-anak ayah kena janji

Kena jaga diri sendiri

Ayah serahkan anak-anak pada Allah

Sebagai Penjaga, Pemelihara ayah berserah


Anak-anak ayah

Mama tu kena le dijaga

Waktu susah waktu selesa

Selama ni dia dah berjaga

Membesarkan kamu semua


Kata-kata mama jangan dilawan

Ayah tak de nak dibuat kawan

Lagi satu ayah nak pesan

Mama nak kahwin sila izinkan


Bila ayah dah pergi

Ayah dah tak de sapa-sapa

Kalau anak-anak ayah sudi

Doa-doakan ayah kat sana


Kalau anak-anak ayah simpati

Kirim-kirimlah fatihah

kalau ayah dekat dihati

Rajin-rajinlah bersedekah


Bukannya apa

Ayah dah tak de apa

Amal pun tak seberapa

Dosa yang bertimpa-timpa


Doa-doakanlah ayah

Semoga Allah tak marah

Banyaknya dosa tak tahu nak cakap dah

Soal jawab diharap mudah


Anak-anak ayah dah tahu dah

Ayah nak anak-anak ayah

Jadi hafiz dan hafizah

Jangan hampakan harapan ayah


Nanti bila ayah dah pergi

Anak-anak ayah jangan kelahi

Harta dunia ni macam daki

Semua orang boleh cari

Yang ada tu pakat le kongsi


Amalan setiap malam jangan dilupa

Surah Al Mulk Sejadah selalule baca

Solat malam diteruskan juga

Walau terpaksa bersengkang mata


Al quran dan Sunnah jadi panduan

Ayah ingatkan sebagai bekalan

Tinggalan oleh Rasul junjungan

Buat umat sepanjang zaman


Kawan-kawan ayah tolong beritahukan

Orang bawahan orang atasan

Segala silap tolong maafkan

Maklum le ayahkan Cuma insan


Hutang ayah tolong selesaikan

Guna duit ayah dalam simpanan

Yang baki tu bahagi2kan

Untuk yg hidup jadi bekalan


Ingat le anak-anak ayah nak kata

Pesan ni mesti dikota

Hidup jangan bersengketa

barulah kita tidak derita


Sekian saja pesanan ini

Untuk yang hidup dari yang mati

Ayah ni jangan dilupai

Lawatlah ayah jengukle sesekali


Di pusara ayah menanti

Amal sedikit temani diri

Wasiat ayah sila turuti

Supaya hidup bahagialah diri


p/s: Jangan lupa cium dahi ayah sebelum dikapankan yaa..

11 comment

Thursday, May 6, 2010

SELAMAT HARI IBU

Sempena hari ibu ini, ku panjatkan jutaan kesyukuran kepada Ilahi kerana dengan rahmat dan kasihnya, dititipkan kebahagian kepada hambanya ini dengan limpahan kasih sayang dari ibu tercinta. walaupun ibu telah pergi mengadap maha pencipta namun anak2 mu yang bakal meyertaimu kelak tetap mengingati dan mengasihimu dan tetap kami kenang dalam doa kami sekalian..

KepadaMu ya Allah, kami mohon rahmatmu agar di cucuri rahmat dan kebahagian berkekalan buat kekasih hati kami Allahyarhamah Mek binti Parman agar rohnya ditempatkan bersama orang2 yang beriman.. Amin


Untuk ibu bapaku.. al-Fatihah

BACKPACKER TRIP 2011 (Thailand)